Zijn mierikswortel, grote engelwortel of lavas de teelten van de toekomst?
Zijn gewassen als mierikswortel, engelwortel of lavas economisch en ecologisch ineressante alternatieven voor de huidige akkerbouwgewassen?
Deze aromatische wortelgewassen zorgen met hun diep wortelgestel voor een verrijking van de bodem. In tegenstelling tot de traditionele gewassen zoals korrelmaïs en zomergranen zijn ze dus een grotere meerwaarde.
Ook bieden ze mogelijkheden om allerlei producten te maken. Misschien worden mayonaise met mierik, in plaats van mosterd, of bouillon met lavas, in plaats van selderij, wel het nieuwe normaal.
Multivalorisatie als troef
Zowel de geëxtraheerde aroma’s als het verse plantmateriaal kunnen benut worden. De zaden, wortels, stengels en bladeren kunnen voor verschillende toepassingen gebruikt worden. De bladeren kan je bijvoorbeeld verwerken in een salade en uit de zaden kan je een thee trekken.
Uit de wortels worden dan weer aromatische extracten gehaald die de basis vormen voor parfums, cosmetica, medicatie… De mogelijkheid tot multivalorisatie is volgens Emma Van Steenweghen van de Belgische Boerenbond de grote troef voor het telen van aromatische gewassen”. (Bron: Vilt.be)