Vleesvervangers of aardappelvervangers?
Veel groenteburgers of andere vleesvervangers bevatten relatief weinig eiwitten, maar daarentegen veel koolhydraten en vetten. Het zijn dus eerder aardappel- of pastavervangers dan een waardig alternatief voor vlees of vis, zegt diëtiste Sanne Mouha in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).
100 gram mager vlees bevat bijvoorbeeld 20 gram eiwit, terwijl een peulvruchtensoort als kikkererwten zo’n 8 gram proteïnen per 100 gram bevatten. Proteïnen leveren bouwstoffen voor onze spieren en cellen en zorgen ervoor dat we ons verzadigd voelen na een maaltijd. Zo drukken ze de kans op eetbuien of ‘snackdrang’ de kop in.
Consumenten gaan ervan uit dat vleesvervangers een gezonder alternatief zijn voor vlees of vis, maar dat is lang niet altijd het geval. Vegans die regelmatig sterk bewerkte vleesvervangers op het menu zetten, lopen namelijk meer risico om overgewicht of obesitas te ontwikkelen dan omnivoren met een uitgebalanceerd dieet.
De diëtiste raadt consumenten aan om goed de etiketten van vleesvervangende producen te lezen en op zoek te gaan naar producten met hoge gehaltes aan plantaardige eiwitten
Weinig bewerkte peulvruchten zijn eveneens een goede keuze, zelfs al zijn ze vrij calorierijk. Hoe meer die ingrediënten worden bewerkt, hoe meer vitaminen en vezels er verloren gaan. Dat effect treedt volgens Mouha regelmatig op bij vleesvervangers.
Een gezonde veggieburger bevat volgens de diëtiste per portie maximaal 150 kilocalorieën en minimaal 7 (maar nog beter 10) gram eiwit. (Bron: PZC/Vilt)