Vergrijzing bedreigt wijnbouw
Na jaren van groei daalt de oppervlakte wijndruiven en het aantal wijnbouwers in de provincie Gelderland. De reden: oudere wijnboeren die willen stoppen kunnen maar moeilijk een opvolger vinden. Volgens een bericht in de Gelderlander zijn bijvoorbeeld in de achterhoek al zes van de twaalf wijnboeren gestopt.
Twintig jaar geleden begonnen zeker twintig wijnbouwers in de Achterhoek. Na jaren van experimenteren weten de wijnbouwers hoe ze Nederlandse wijn moeten maken en hebben ze Achterhoekse- en daarmee ook Nederlandse wijn op de kaart weten te zetten. Het wrange is dat de telers nu prima wijnen weten te maken maar er gene mensen meer dreigen te zijn die nog wijn willen maken. Veel wijngaarden zijn eigenlijk te klein om van te kunnen leven. Hiervoor is minimaal 4 hectare nodig. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de gemiddelde wijngaard in Gelderland 1,3 hectare groot. Voor heel Nederland ligt het gemiddelde op net geen 2 hectare en in Limburg zelfs op 2,8 ha.
Die situatie in Gelderland staat niet model voor de situatie in Nederland. In Gelderland verdween tussen 2021 en 2022 volgens de statistieken van het CBS bijna 20% van de oppervlakte (van 41,5 naar 33,6 ha). De oppervlakte wijndruiven in Nederland is in dezelfde periode echter juist met 20 ha (10%) gegroeid van 192 hectare in 2021 tot 212 ha in 2022. Het aantal geregistreerde wijnboeren nam toe van 103 tot 108. Hierbij moet worden opgemerkt dat volgens insiders de CBS cijfers vertekend zijn omdat niet alle wijnboeren als zodanig bij de Kamer van Koophandel in beeld zijn. (Bron: De Gelderlander)