Skip to main content
|

Gebrekkige kennis over TGT en THT leidt tot voedselverspilling

In de voedselketen gaat veel voedsel verloren. Consumenten zijn goed voor een kwart van alle verspilde voeding. Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zou iedere Belg gemiddeld 345 kilogram voedsel per jaar verspillen.
Omdat de consument een belangrijke rol speelt in de voedselverspilling komt onder andere het Belgische voedselagentschap (FAVV) met een aantal huis-tuin-en-keukentips om voedselverlies tegen te gaan. Zo spoort het voedselagentschap aan om het onderscheid te maken tussen de ’te gebruiken tot’-datum en de ’ten minste houdbaar tot’-datum.
Enerzijds zijn er producten met een uiterste consumptiedatum. Dat is de TGT ofwel de ’te gebruiken tot’-datum. Het gaat meestal om gevoelige producten die snel bederven zoals vlees, vleeswaren, vis,… “Bij deze producten moet je de datum die vermeld is op de verpakking respecteren. Consumeer deze voedingsmiddelen dus niet meer zodra de datum verstreken is”, aldus FAVV.
Anderzijds zijn er producten die een datum van minimale houdbaarheid hebben: de THT of ’ten minste houdbaar tot’-datum. Deze vermelding is over het algemeen voorbehouden voor droge producten zoals bloem, koekjes, conservenvoeding,… “Een THT-datum op een verpakking betekent dat je het product na deze datum nog veilig kan consumeren”, duidt FAVV. “Let er wel op dat de producten op een correcte manier zijn bewaard en de verpakking niet beschadigd is. Ook al slaat je chocolade misschien een beetje wit uit, of hebben frisdranken wat minder bubbels. Dit betekent niet dat je ze moet weggooien.”
Dat het verkeerd begrijpen van de datumaanduidingen TGT en THT leidt tot voedselverspilling werd ook al door wetenschappers geconstateerd. In een recent onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research constateren de onderzoekers dat er veel te winnen valt met betere communicatie. “In plaats van de betekenis TGT en THT uit te leggen, zou er extra informatie gericht moeten zijn op bijbehorende acties. Zo kunnen consumenten weten wat ze nog kunnen doen met voedingsmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum verlopen is”, geven de onderzoekers als advies mee.


Lekkerrrs per post ontvangen?

Ontvang Lekkerrrs ... uit de streek 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(alleen producenten en verkopers van ambachtelijke streekproducten)