Skip to main content
|

Dalende grondstofprijzen niet doorberekend in productprijzen

Testaankoop, de Belgische evenknie van de Nederlandse consumentenbond, heeft bij de mededingingsautoriteit een klacht ingediend vanwege te hoge voedselprijzen. Volgens Testaankoop worden de dalende prijzen op de internationale grondstoffenmarkt niet of in ieder geval te weinig doorberekend in de prijzen.

Volgens de Belgische consumentenorganisatie zijn de internationale graanprijzen al sinds oktober vorig jaar aan het dalen. Sindsdien zijn tien soorten bloem goedkoper geworden, maar tegelijkertijd zijn er 17 duurder geworden en vijf hebben dezelfde prijs behouden. Zuivelprijzen zijn volgens Testaankoop al een jaar aan het dalen, maar in die tijd is er slechts één halfvolle melk in prijs gedaald, 36 producten zijn duurder geworden en vier zijn even duur. “Bij frituurolie is het zelfs nog erger gesteld: sinds de daling van de internationale olieprijzen in maart 2022 werd geen enkele frituurolie goedkoper. Slechts één product bleef gelijk in prijs, voor 16 producten betaal je meer dan in maart 2022”, aldus testaankoop.
Volgens Fevia, de belangenorganisatie van voedingsmiddelenproducenten ijlt de consumentenprijs na op de grondstoffenprijzen. Toen de grondstoffenprijzen in de loop van 2022 stegen, konden deze vanwege lopende contracten niet meteen worden doorberekend aan de supermarkten en zijn de hogere kosten voor rekening van de producenten gekomen. De dalende prijzen op de grondstoffenmarkt zullen volgens Fevia bij de volgende ronde contractonderhandelingen resulteren in prijsaanpassingen. (Bron: Vilt.be)


Lekkerrrs per post ontvangen?

Ontvang Lekkerrrs ... uit de streek 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(alleen producenten en verkopers van ambachtelijke streekproducten)