Groente telen in minikas(t) in restaurant
De Amsterdamse start-up Vaversa ontwikkelde een miniatuurkas waarmee chefkoks in het eigen restaurants kruiden en groente kunnen telen.
Het bedrijf is opgericht door Olivier Francescangeli. Aan de Wageningen Universiteit ontwikkelde hij het idee voor de Mia, een miniatuurkas (of eigenlijk meer een kast) waarmee verticale landbouw in miniatuurvorm kan worden nagebootst.
De Mia kan rechtstreeks in restaurants worden geplaatst, waardoor professionele chefs in staat zijn om een breed pallet aan producten te verbouwen, zoals anijs, munt, basilicum, selderij, bieslook, dille, koriander, kool, sla, paksoi, andijvie, biet, tuinkers en ook speciale kruiden die schaars en lastig te verkrijgen zijn.
Gebruik van de minikas zorgt volgens het bedrijf voor minder CO2-uitstoot bij productie en het transport en is minder water nodig dan bij traditionele teeltsystemen.
Één kas kan per week 1,5 kilo aan kruiden, 4 kilo aan tuinkers of 600 eetbare bloemen produceren.
Inmiddels wordt het systeem ingezet in verschillende restaurants, bedrijfskantines, hotels en evenementenruimte. Het bedrijf wil het concept verder uitrollen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk en zoekt hiervoor financiering
bron: Agriholland / VaVersa
afbeelding: Vaversa